The White Album van the Beatles

Although the album is titled simply “The Beatles” officially, it is most commonly referred to as “The White Album”, due to its completely white front cover. Originally released on LP on November 22, 1968, in a numbered edition, the double album has been in print ever since and was reissued several times. First released on CD in 1987, with the rest of The Beatles catalogue, then remastered in 2009.

Released in 2018, the 50th anniversary edition features a new stereo mix by George Martin’s son Giles, plus new surround sound mixes on the Blu-ray edition as well as the never-before officially released Esher Demos.

Hoes

Aan de rechterkant, een beetje schuin en zonder kleur in reliëf naar buiten gedrukt (blinddruk), staat het opschrift The BEATLES. In latere edities werd de blinddruk vervangen door in grijs gedrukte letters. Daarnaast staat er op de eerste drie miljoen langspeelplaten een gestempeld serienummer. Dat is grijs en staat ietwat schuin in de rechter benedenhoek van de hoes. Het album werd geleverd met vier foto´s van de verschillende bandleden, gemaakt door John Kelly, en een uitklapposter. Op de achterkant van de poster staan de songteksten. De twee lp’s zelf zitten in zwarte binnenhoezen. In vergelijking met voorgaande covers als Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en Magical Mystery Tour is de lay-out van het album een hele ommezwaai. Het ontwerp is van de Britse kunstenaar Richard Hamilton en is een toespeling op minimal art en conceptuele kunst.
Wat de genummerde edities op de voorkant van de eerste releases betreft, was het niet mogelijk om elk exemplaar te nummeren met een uniek nummer vanwege de wereldwijde verspreiding van de drukkerijen. het Amerikaanse EMI heeft dit slechts op een paar duizend hoezen gedaan, maar heeft het vrij snel opgegeven. Paul McCartney schrijft in zijn boek “many years from now”: “De bandleden hebben de eerste vier albums gekregen. Ik weet natuurlijk niet waar de mijne is. Alles raakt altijd zoek. Ik stel ik me zo voor dat hij wel en keer zal opduiken bij Sotheby’s. John kreeg Nr. 00001 omdat hij het hardst schreeuwde. Hij riep: ‘nummer één voor mij!’ Tja, hij kende het spel, “die het eerst komt, het eerst maalt”.”

Geschiedenis

Na het opnemen van de single Lady Madonna in februari 1968 vertrokken de Beatles naar India. Hier mediteerden ze in Rishikesh enkele weken met Maharishi Mahesh Yogi. Gedurende dit verblijf werden veel nieuwe nummers geschreven. De opnames in de studio liepen van 30 mei tot 14 oktober 1968. Dit album was het eerste dat verscheen bij Apple Records. Hiervoor was al de single Hey Jude op het Apple-label verschenen (in plaats van bij Parlophone). De platen van het Apple-label zijn herkenbaar aan de volle appel in het midden van de plaat op zijde een en een doorgesneden appel op zijde twee.[3]

Inhoud

Het album is het meest afwisselende van alle Beatlesalbums. Allerlei stijlen worden gespeeld, van jaren 40-muziek tot een slaapliedje. Op dit album is al te merken dat de band uit elkaar groeit. Veel nummers zijn bijna soloprojecten te noemen. Hoewel de composities nog altijd op naam staan van Lennon & McCartney, zijn in werkelijkheid de nummers geschreven door óf Lennon, óf McCartney. Voor producer George Martin vormde de wisselende kwaliteit van de nummers aanleiding om het idee te lanceren om de beste nummers op één lp te zetten en af te zien van een dubbel-lp. Dit voorstel werd echter afgewezen door de Beatles.

Verschijning

Het album verscheen op 22 november 1968, precies vijf jaar na hun tweede album genaamd With the Beatles, en is de opvolger van de succesvolle Magical Mystery Tour.

Tracklist