Het bewaren of verkopen van uw LP’s (Langspeelplaten,Elpees), Singles en CD’s

Regelmatig krijg ik het verzoek een platencollectie te taxeren en dan eventueel in te kopen. Ik heb er al een aantal stukjes over geschreven, maar ik herhaal een aantal dingen maar even omdat het soms toch niet helemaal duidelijk is. Dit om teleurstelling te voorkomen.

Het is erg lastig, zo niet onmogelijk, om telefonisch of per mail een goede prijs voor de inkoop van een collectie af te spreken. Ik zeg eigenlijk altijd dat ik de collectie zelf zien moet. Dit heeft te maken met het feit dat ik dan met eigen ogen kan zien wat de kwaliteit van hoes en vinyl is. Dat is het belangrijkste! Soms gaat het over veel geld en is het dus raadzaam zorgvuldig te werk te gaan. Zo was ik pas in Den Haag om een collectie op te halen. De eigenaar van de platen was overleden en zijn zoon verkocht de platen. Een hele mooie collectie op het gebied van de rock en progrock. Ook veel wereldmuziek en wat klassiek. Ook kwalitatief een zeer mooie collectie. Altijd met zorg mee omgegaan, gedraaid op een top platenspeler, met dito element en naald en keurig bewaard in plastic buitenhoes. Ik wilde deze collectie dus graag aanschaffen…..MAAR! De platen bleken al jaren liggend bewaard. Dat is meestal geen goed teken. Of liggend in een doos of liggend in van die schuifstapelbakken, beide niet ok. Waarom niet? De platen gaan meestal doorhangen in de ligstand en worden krom als dit lange tijd zo blijft.  Platen dienen, zeker wanneer langer niet gebruikt en opgeslagen, echt rechtop te staan. Het liefst kort op elkaar en zo verticaal mogelijk. De inkoop waarde van deze platen is door dat ze iets krom waren ook behoorlijk gedaald, echt zonde dus.

Ook kunnen collecties bewaard zijn in de kelder, garage of een andere vochtige plek. Behalve dat hoezen daar onder te lijden hebben, is het ook vreselijk voor het vinyl. Plastic of geplastificeerde binnen hoezen kunnen gaan plakken aan het vinyl en laten dan een ‘print’ achter die er niet meer af gaat. Of er ontstaan schimmelplekken op het vinyl, die er soms ook niet meer goed af te wassen zijn.

Verder en van waardebepalend belang is nog of er op de hoezen en/of labels is geschreven of geplakt. Men had nog wel eens de gewoonte om de naam, met pen op label en hoes te schrijven. Of men plakte er een sticker met een nummer op, zodat de platen goed en overzichtelijk gerangschikt konden worden, bv op genre en alfabet. Logisch natuurlijk, maar ook deze tekens op label en/of hoes veroorzaken een ernstige waarde daling van de plaat. Nu kan ik telefonisch nog best veel te weten komen over de staat ed, maar vaak is het zien toch het beste. Sommige schimmel is namelijk afwasbaar, andere weer niet sommige namen die op hoezen zijn geschreven kunnen worden verwijderd, andere weer niet, hetzelfde geldt voor stickers op de hoes.

Dus als u een LP, Elpee, platen collectie wilt verkopen en u een telefonische waardebepaling verwacht, dan wordt dat wat lastig vrees ik. Veel hangt af van het geen hier boven beschreven wordt. Gaat u er dus van uit dat ik naar u toe kom om de collectie te taxeren of u kunt ook de boel in de auto zetten en naar mij toe komen. In beide gevallen is dat geheel vrijblijvend. Ik geef u altijd een eerlijk advies en wanneer nodig een eerlijk bod op uw collectie van elpees, LP’s, singles en /of CD’s.

Voor CD’s gelden overigens weer andere normen dan voor vinyl lp’s of singles. CD’s dienen zo goed als nieuw te zijn, althans de disc. Het hoesje ook wel jewelcase genoemd, mag beschadigd zijn omdat deze vrij eenvoudig kan worden vervangen door een nieuwe. Het schijfje, de disc, dient echt krasvrij te zijn. Ook kleine lijntjes en/of krasjes zijn te veel. Vingers op de disc zijn nog te verwijderen, maar haarlijntjes en krasjes maken de CD voor mij onverkoopbaar.

Als u de collectie nog niet wilt verkopen en nog even wilt bewaren, dan kunt u deze het beste op een droge plek bewaren, met een vrij constante temperatuur. De zolder is vaak een prima plek. Rechtop bewaren dus en oppassen voor verwarmingsbuizen en knaagdieren en/of katten. Verwarmingsbuizen in de buurt of het plaatsen van vinyl LP’s tegen deze buizen aan zorgt zeker ook voor kromme platen. Katten en/of knaagdieren willen nog wel eens aan hoezen gaan knabbelen, dus ook beter om de LP’s en singles in een afgesloten doos te bewaren. Ten slotte is het plaatsen van LP’s en/of singles in het zonlicht ook niet verstandig omdat na verloop van tijd verkleuring van de hoes optreed, maar dit geldt dan vaak alleen voor het vooraan staande exemplaar.

Wilt u toch uw LP collectie toch graag verkopen, dan kom ik de verzameling van LP’s, singles en/of CD’s graag voor u op waarde schatten. U kunt mij bellen als u uw LP’s wilt verkopen of vul het contact formulier in op deze site.

Met vriendelijke groet,

Bart de Kwaasteniet

Bart’s Platenzaak