Het schoonmaken van oude vinyl lp’s

Over het schoonmaken van vinyl platen lopen de meningen nogal uiteen! Sommigen pakken een doekje en vegen de plaat even schoon, sprayen met glassex ben ik al tegen gekomen, anderen wassen de plaat met lauw warm water uit de kraan. Zelf heb ik mensen gehoord die plaat op het laag temperatuur programma van de afwasmachine laten schonen. Persoonlijk zou ik dat niet aanbevelen.

Als je op het internet gaat zoeken dan vindt je veel apparaten die het werk netjes en vakkundig kunnen doen. Verschillende soorten, maten en merken. Uit alle wirwar van informatie is moeilijk nog op te maken welke van deze apparaten nu het beste is.

Zo zijn er platen wasmachines van:

-Loricraft (peperduur)

-Okki Nokki(zie afbeelding)

Okki Nokki Record Cleaning machine Black

-Pro-ject

-Watson’s

Om er maar enkelen te noemen……. Deze werken over het algemeen allen hetzelfde. de plaat wordt horizontaal op de machine geplaatst, met vloeistof overgoten en afgezogen. Resultaten zijn naar behoren. Prijzen variëren van 425 euro tot en met 1800 euro, maar als baas boven baas heb je ook nog de Clearaudio Double Matrix (zie afbeelding), die schoont beide zijden tegelijk en heeft een superstrakke vormgeving. Daar betaal je dan wel 3000 euro voor.Clearaudio Double Matrix Professional Sonic

Dan is er nog de Disco-Antistat (zie afbeelding beneden). Dat is de ‘ouderwetse’ platen wasmachine, die de plaat verticaal in de wasmachine plaatst. Wat op zich logischer lijkt omdat dan de zwaartekracht beter zijn werk kan doen. Ik werk zelf al jaren met deze ouderwetse handdraaier en naar tevredenheid. Het kan waarschijnlijk altijd beter, maar het apparaat werkt prima en krijgt de plaat mooi schoon. Kost rond de 50 euro nieuw, maar soms ook prima tweedehands te verkrijgen. Persoonlijk vindt ik de ‘oude’ bakken beter dan de nieuwe omdat het plastic toen beter was. Ik heb eens een nieuwe labelbeschermer aangeschaft en deze was na drie keer gebruik kapot!

Uiteraard ligt het niet alleen aan het apparaat, maar zeker ook aan de vloeistof die je gebruikt om de plaat mee schoon te wassen. Zelf meng ik mijn eigen vloeistof omdat de kant en klare mengsels erg duur zijn en ik erg veel vloeistof gebruik.

Als je zelf wilt gaan mengen is het heel belangrijk dat je geen water uit de kraan gebruikt. Dit bevat teveel sporen, die residu op de plaat achterlaten. gebruik vooral gedestilleerd water, ook geen gedemineraliseerd water, ook dit laat sporen achter op de plaat.

Meng gedestilleerd water 1 op drie met 96% alcohol ketonatus en voeg een drupje afwasmiddel toe voor ontvetting. Niet te veel afwasmiddel toevoegen, want dan krijg je last van schuim in de wasbak en dat is niet fijn. Zelf gebruik ik meerdere bakken naast elkaar en dat werkt uitstekend. Een bak met zelfgemaakte vloeistof en daarnaast een bak met alleen gedestilleerd water om in na te spoelen. Je staat soms versteld wat een verbetering er op treed na het wassen. Voor singles, is er een verloop stukje meegeleverd.

De meeste door mij ingekochte platen worden op deze manier gereinigd.

Mocht u nog een platen collectie op zolder hebben staan en u wilt u deze verkopen, dan koop ik ze graag van u, maak ze dus weer mooi schoon, voorzie ze van een nieuwe binnenhoes en zoek een nieuwe eigenaar voor ze!